Nakvišų (lot. Oenothera biennis) sėklų aliejus

(c) S. Abonyi
Kilmės šalis: Šiaurės Amerika. Laukinėje gamtoje šis augalas taip pat auga Europoje ir Azijos regionuose.
Spaudžiamas: nerafinuotas, šalto spaudimo nakvišų aliejus spaudžiamas iš nakvišos augalo sėklų.
Išvaizda: skystas.
Kvapas: šiek tiek jaučiasi citrinų kvapas.
Spalva: šviesiai geltona.
Cheminės sudedamosios dalys: apie 70% linolo rūgšties ir 10% gama-linoleno rūgšties, bei polinesočiųjų riebalų rūgščių. Vartojant nakvišų aliejų į vidų ar per odą, organizmas gauna šių rūgšių, kurių pats negamina. Nakvišų aliejuje, be kitų naudingų medžiagų, yra ir vitamino E, kuris žinomas kaip „odos ir kraujagyslių elastingumo vitaminas“, turintis stiprų antioksidantinį poveikį.
Nakviša užauga nuo 50 cm iki 1 metro aukščio. Vainiklapiai - ryškiai geltoni, jų plotis didesnis už ilgį. Žydi gegužės - spalio mėnesiais. Unikali tuo, jog pražysta naktį jos fluorescuojantys vainiklapiai gerai matyti mėnesienoje ( iš čia ir kilęs jos pavadinimas).
Senovės indėnai tikėjo, kad nakvišų šaknų gėrimas padeda nugalėti kovojant su laukiniais žvėrimis ir suteikia antgamtinių jėgų. Į Europą nakvišos buvo atvežtos XVII amžiuje. Iš pradžių ją naudojo Prancūzijoje, vėliau, įvertinus augalo savybes, paplito ir Vokietijoje. Kiniečiai buvo pirmieji, kurie iš nakvišos sėklų išspaudė aliejų, kurį panaudojo žaizdoms gydyti.
NAUDOJIMAS
Daugiausiai aliejus yra naudojamas gydyti tokias odos ligas kaip egzemą, dermatitą, niežulį. Kaip maisto papildas (vartojant į vidų) tinka, siekiant sumažinti gerklės, pilvo, sumušimų skausmus. Taip pat naudojamas esant kepenų, skrandžio, moters reprodukcinės sistemos sutrikimams, siekiant palengvinti priešmenstruacinį sindromą (PMS), arba sumažinti dėl įvairių priežasčių atsiradusį krūtų jautrumą, skausmą (mastalgija).
POVEIKIS ODAI IR PLAUKAMS
Tinka: visų tipų odai, ypač pažeistai, brandžiai, dehidratuotai ir saulės nualintai.
-
Pagerina odos būklę.
-
Paspartina odos žaizdų giimą.
-
Paspartina odos regeneracinius procesus (ir po plastinių operacijų).
-
Mažina galimybę atsirasti strijoms po staigaus svorio kritimo.
-
Mažina paprastųjų spuogų atsiradimą, ypatingai jeigu spuogai "išlenda" prieš kiekvieną menstruacijų ciklą.
-
Slopina alergines odos reakcijas.
-
Turi poveikį egzeminio pobūdžio odos pakenkimams gydyti.
-
Skatina plaukų augimą.
Kosmetikoje rekomenduojama naudoti iki 10% mišinyje su kitais kosmetiniais aliejais.
ATSARGUMO PRIEMONĖS
Neštumo ir žindimo laikotarpiu ar vartojant medikamentus, pasitarkite su savo šeimos gydytoju dėl nakvišų sėklų aliejaus vartojimo į vidų. Taip pat aliejus neturėtų būti vartojamas didelėmis dozėmis ilgą laiką be medicinos specialisto rekomendacijų. Skrandžio skausmas ir viduriavimas gali reikšti, kad dozė yra per didelė.
Aliejų laikyti vėsioje, tamsioje ir sausoje vietoje.
Ši informacija nėra skirtas diagnozuoti, gydyti, išgydyti, arba užkirsti kelią bet kokiai ligai.